top of page
Svinnbruket
Svinnbruket är boendedrivet initiativ som tar hand om utgående, men ändå god att äta mat.
Svinnbruket i Kirseberg
Det finns några Svinbruketsvärdar nära Sege Park (se karta). Värden hämtar mat från Coop Kirseberg och Coop Bulltofta. Anslut dig i gruppens kommunikationskanaalen för att komma igång med att rädda och dela mat med dina grannar!
Svinnbruket - vad är det?
Svinnbruket är ett initiativ som startades av några invånare i Malmö 2020. Den ursprungliga gruppen förhandlade med lokala livsmedelsbutiker så att gruppen kan köpa de utgående varorna från mataffären för mindre pengar, som annars skulle slängas. Initiativet har spridit sig till andra områden, och nu finns det flera lokala grupper.
Initiativet drivs ideellt, och är öppet för vem som helst att vara med. Du kan till exempel gå med i gruppens kommunikationskanal för lokala Svinnbrukets initiativ och köpa en del av maten som hämtas av en individ som deltar i Svinnbruket.
Verksamhetsmodellen är öppen källkod, d.v.s. du kan också starta ditt eget Svinnbruk-initiativ. Kontakta Husies Svinnbrukets administratör för råd om hur du kommer igång.
Hur funkar det?
En lokal matbutik samlar utgående mat i lådor. Man kan inte välja vad man får, utan det beror på vad som blev över i butiken. En individ som deltar i Svinnbrukets initiativ (värden) hämtar lådorna i butiken och betalar på plats.
När maten hämtas från butiken kommer värden att kommunicera på sin kanal (t.ex., WhatsApp grupp) för att informera om vad som finns att köpa, samt när och var man kan hämta saker.
När du ser informationen kan du gå till den angivna adressen och hämta det du vill ha, och Swisha värden. Du uppmanas ofta att själv bestämma vilken summa du tycker är lämplig. Betala-efter-förmåga-princip är också vanligt. Är du ny på initiativet, fråga värden hur mycket som är lämpligt att Swisha.
Det handlar inte bara om billig mat
Priset som butikerna sätter för Svinnbruket är vanligtvis mindre än hälften av fullpriset. Genom att ta vara på Svinnbruks mat kan du minska matrelaterade utgifter.
Minskat matsvinn innebär också minskad klimatpåverkan. När butiken slänger de utgående varorna går det oftast till energiåtervinning. Men att använda varorna istället för att slänga dem är att föredra ur hållbarhetsperspektiv, enligt t.ex., avfallstrappan.
Initiativet gynnar också gemenskap i området. Själva upplevelsen av att gå till grannar och dela mat som finns är något helt annat än att bara gå till en butik, plocka varor ur ett oändligt sortiment och betala det fasta priset i kassan.
bottom of page