En ny odlingsyta på 500m2 - Kom med!
Föreningen förhandlar om att under 2025 arrendera mark bredvid Segeparks odlingslotter.
Sammanfattning av sidan
Bild: Ytan som föreningen förhandlar med Malmö stad. Se området på Google map
Föreningen "Sege Parks Stadsodling" fick tillgång till 5 stk ca. 10kvm odlingslådor under 2024. Just nu förhandlar föreningen om att arrendera ytterligare ca. 500kvm mark (se bild) under 2025.
Detta gör det möjligt för fler boende i Sege Park att kunna delta i odling. För att Malmö stad ska ge oss tillgång till denna mark behöver vi sammanställa en plan som tydliggör hur vi sköter marken.
Styrelse har träffat och diskuterat hur vi kan bäst dela upp mark och organisera grupparbete för att tillgodose allas önskemål och behov som vi samlades genom odlingsträffar under våren/sommaren samt medlemskaps formulär.
Förslag till markdelning- och organiseringsram: Ytan delas upp i två delar:
-
Tillsammansodling. Här odlar och skördar vi grönsaker gemensamt!
-
Projektyta. Här experimenterar vi och testar. Det finns plats för egna odlingsprojekt, fröodling, odling med barn och liknande.
Förslag till medlemskap:
-
Under säsongen 2025 kommer en medlemskap kosta ca. 200-800 kr/år, beroende på hur många medlemmar vi blir, samt vad vi inkluderar i medlemskap.
-
Medlemskap innebär rösträtt för vad och hur vi odlar, samt delade skyldighet för att skörta odlingsytan
-
Medlemskapsavgift kan ingå t.ex., markavgift, odlingsrelaterade material, fika för gemensamma träffar och administrativa avgift.
Nedan kan du läsa i djupt om förslag. Detta förslag används som en diskussionsgrund när vi har medlemsmöte. Nästa medlemsmöte planeras den 29e september. Du är välkomna att vara med oavsett medlemskap, men rösträtt behålls endast för medlemmar.
Platsen
Marken har ca. 13 x 37m, ca. 500kvm i storlek som ligger på Östra Sjukhusgatan, precis innanför portalen vid studenthuset.
Arrendeavtalet är under förhandling, men säkert är att platsen har vatten och marken täcks på bilden med fin matjord. Platsen har också framtida möjlighet att bebyggas med max 70m2 växthus enligt detaljplan. Dream big.
Om odlingen här sköts bra är dock tanken att vi skall flytta till en ca 3700m2 odlingsyta 500 meter ifrån som står klar ca 2028!
Kostnad
Arrendet kostar per m2 ungefär som odlingslotter. Om vi blir 50 medlemmar som delar på arrendeavgiften kostar den ungefär 180kr/år. Utöver det finns uppstartskostnader med verktyg, frön och ev. insatsvaror. Men vi är duktiga på att trolla med knäna och att göra saker billigt!
Förutsättning - "individuella" odling
Marken som vi hyr av Malmö stad har vissa juridiska begränsningar. En av de mest relevanta för oss kan vara att vi inte får använda mark som konkurrerar med odlingslotter, d.v.s. individuellt avgränsad odlingsmark som hyrs ut till en individ årsvis. Likhetsprincipen ligger till grund för denna begränsning. Önskar du odla helt självständigt på ett tydligt avgränsat odlingsytan rekommenderar vi att du ställer dig i kö till Malmö stads odlingstomter.
Denna förutsättning betyder inte att du inte har möjlighet att förverkliga din egen odlingsdröm inom vår Stadsodling. Vi vill att medlemmarna ska känna lika mycket, om inte mer, agentskap i vår stadsodling som individuellt uppdelade odlingslotter. Viktiga faktorer kan vara att vi bygger en öppen och inkluderande grupp där ALLA känner sig hörda. Det är lättare sagt än gjort, och kräver förstås lång tid, så tålamod krävs från alla. Ibland det är bra att ta lång tid.
Upplägg för Tillsammansodlingen
Odling av annueller sker med ekologiska metoder i skiften för att undvika sjukdomar. Varje skifte har två ansvariga som gör en årsplan och sedan har extra ansvar för att planera arbetet i sitt skifte under året. Helst en med mer odlingserfarenhet och en som väger upp mindre erfarenhet med mycket pepp. Årsplanerna sammanställs sedan och utgör en grund i ett arbetsupplägg för året där vi ses varje lördag och gör det som är planerat, och det som poppar upp som aktuellt just då. Val och inköp av utsäde görs av en arbetsgrupp som träffas under vintern.
Både nybörjare och erfarna
Som medlem kan man droppa in på arbetsdagarna i tillsammansodlingen helt oförberedd och med vilken kunskapsnivå som helst. Vi lär av varandra i gemensamt arbete. För att vi skall lyckas bra har vi de mer erfarna i gruppen som är generösa med sin kunskap och vet vad som är viktigast att göra just då och hur en gör det enklast.
Skörd
Tillsammansodlingar har ofta fallande engagemang under skördesäsong, konstigt nog. Första året testar vi därför helt enkelt att de medlemmar som är med de dagar skörd sker delar på dagens skörd. Men detta är upp för diskussion inför säsongen. Vi siktar också på att en del av skörden skall gå till återkommande events.
Matförädling
Det blir ofta mycket skörd, samtidigt. I området finns väldigt spännande möjligheter i form av lokaler för att förvara och förädla överskottsskörd.
Upplägg för Projektytan
Tillsammansodlingen som beskrevs ovan innebär att vi utgår från mer eller mindre en gemensam mål och arbetsplan.
Men ibland vill man ha flexibilitet i odling som möjliggör att utforska och testa andra sätt att odla och umgås på.
Vi ser vilka idéer som kommer in och sen paras man ihop med dem som vill samma.
Missa inte nästa träff!
Vi kommer att ha en serie möten, events och workshops under hösten och vintern för att vara startklara inför säsongen. Vi kommer också att göra studiebesök. Bland annat hos Sambruket i Sösdala som är en inspirationskälla. Inspiration är också Odlingsföreningen Tillsammans i Göteborg.
Info om möten, events och workshops kan du hitta på webbsidan, facebook samt WhatsApp grupp.