top of page
IMG_2606-min.JPG

Livet i Sege Park

Malmö stads hållbarhets flaggskeppsområde Sege Park.
Hur är det att bo i område?

Om Sege Park

IMG_20181007_154738_169.jpg

Sege Park är ett nytt bostadsområde i Malmö i utkanten av Kirseberg. Området har en rik historia som före detta Östra Sjukhuset med trädgårdsterapi och självförsörjning. 

Genom ombyggnation av byggnader från 30-talet samt nybyggnation kommer område utvecklas till ett grannskap med ca. 1000 hushåll.

Ambitionen är att utveckla området som en testbädd för olika insatser som främjar gemenskap och hållbarhet.

Genom kooperativ samverkan mellan invånarna, områdesaktörer och kommunen kommer hela Sege Park jobba tillsammans för att skapa rikare, livligare och mer hållbar tillvaro. 

IMG_2613-min.JPG

Samskapa Sege Park 

Hållbar livsstil kräver samarbete mellan olika sektorer. Vid etablering av bostadsområde krävdes Malmö stad till alla byggherrar som bygger bostader i Sege Park att skapa en grupp (gruppen skapade en förening som heter "Delning i Sege Park ekonomisk förening"), och träffa regelbundet för att diskutera och utveckla hållbarhetslösningar tillsammans. 

Resultat blev till exempel gemensam inköp av bil- och lådcykelpool. Andra insats from den föreningen är att skriva avtal med Drevet som skulle arbeta för att utveckla delning av olika verktyg samt samordna community byggande process. 

Boende som huvudroll

Hållbarhet handlar inte bara om teknisk lösningar som effektiviserar energiförbrukning av själva hus utan mer sociala och mjuka verktyg såsom gemensam ansvarstagande, kommunikation mellan invånarna och norm som påverkar individuella beteende viktigt att bygga hållbar livsstil. Sådana sociala verktyg kan utvecklas bäst tillsammans med invånarna själva. 

Detta betyder inte nödvändigtvis att invånarna förväntas lägga mycket frivilligt tid för samhällstjänst utan det handlar mer om att medborgarna ökar agentskap i sitt eget liv och bestämma sin livsvillkor tillsammans med andra. 

Man kan till exempel delta i olika evenemang och aktiviteter i område, dela sin idéer om hållbar community byggande eller till och med initiera någon engagemang själv eller med andra boende. Sådana meningsskapande engagemang är nyckeln till medborgarnas välbefinnande och hållbart, resilient och attraktivt community. 

bottom of page