top of page

Tillsammansodling

I Sege Parks Stadsodling sköts ca. hälften av odlingsytan som "tillsammansodling". 

Community Garden

Vi startar Malmös enda tillsammansodling!

Odlingen sker på 6 lika stora skiften, där grödorna roterar från år till år. Vi odlar med ekologiska intensiva metoder som tål lite större skala. Arbetet skall vara tidseffektivt och är upplagt för att göra det enkelt för nya/oerfarna att snabbt komma in i arbetet. I år har tillsammansodlingen halva marken, ca 250kvm. Får vi till det bra här är vi tilltänkta för -mycket- större odlingsmark av kommunen om ett par år.

Hur är det organiserat?

Som medlem kan man droppa in på arbetsdagarna i tillsammansodlingen helt oförberedd och med vilken kunskapsnivå som helst. Varje skifte har en kontaktperson/ansvarig och en eller flera som stöttar i att planera allt arbete som skall ske i just det skiftet under året. De olika skiftesansvariga samordnar sig så att där finns förberedda moment att göra när vi ses. Arbetet utför vi sedan tillsammans på våra arbetsträffar. Vilka sorter som odlas bestämmer hela gruppen.

Vad gör vi med skörden?

Tillsammansodlingar har ofta fallande engagemang under skördesäsong, konstigt nog. Första året testar vi därför helt enkelt att de föreningsmedlemmar som är med de dagar skörd sker delar på dagens skörd. Men detta är upp för diskussion inför säsongen. Vi siktar också på att en del av skörden skall gå till återkommande events.

Vill du engagera dig?

Just nu söker vi lite extra efter skiftesansvariga för några skiften och söker därför dig som känner dig trygg i din erfarenhet av grönsaksodling, och som har tid och engagemang att ge. Samt lust att dela med dig av erfarenhet till dem som är nya i gamet! Men no pressure - du med mycket erfarenhet kan segla med utan att behöva ansvara också. Såklart så är också nybörjare och alla andra nivåer av erfarenhet varmt välkomna!

Hur ofta?

Nu innan säsong träffas vi varannan söndag, mitt på dagen. Detaljer kommuniceras via vår Whatsapp!

Varför gör vi detta tillsammans?

  • Därför att vi vill ha stora skördar grönsaker med minst mängd svett

  • Vi vill kunna ta semester utan att allt dör tork/sork/snigel/döden

  • Klimatkrisen är i grunden en matsäkerhetskris, som vi tids nog blir varse även här

  • Vi vet att livet ibland har toppar/dalar som gör att planer ändras och ogräs frodas - om man är ensamodlare

  • I grupp går det fortare att lära sig handfast praktisk kunskap

  • Det är genomgående trevligt folk som odlar - ett odiskuterbart faktum

  • Som ensamodlare är det ofta svårt att ta tillvara på för mycket skörd

  • För att vi har tillgång i området till både storkök och verkstäder = oändliga möjligheter(!)

bottom of page