top of page

Q&A
Sege Parks Stadsodling

Här samlas många olika frågor som gäller bedrivande av stadsodling i Sege Park. 

Garden Shed
Måste man bo i Sege Park för att vara med och odla i föreningen? 

Just nu är medlemskap öppet till alla som vill vara med, alltså, du behöver inte vara bosatt i Sege Park att odla i Sege Parks Stadsodling. 

Det kan hända i framtiden att vi börjar införa närhetsprincipen eller liknande om vi blir för många i relation till tillgängliga mark. Dock vi strävar efter att hitta mer mark i så fall! Tråkigaste är att säga nej till de som vill odla, eller hur? :) 

Individuella odling - 
Måste jag dela yta med andra och bestämma allt tillsammans? 
Kan jag inte odla själv?

Svaret är både ja och nej. Läs noga nedan och se om ditt fall passar inom vår föreningen. 

Rent juridiskt kan vi inte erbjuda individuellt indelade odlingslott som motsvarar Malmö stads odlingslott. Detta är p.g.a. likhetsprincipen där vårt verksamhet inte får konkurrerar Malmö stads verksamhet, nämligen odlingslott med egen kösystem. Om du tänker ansöka om medlemskap i syftet att skippa långa köer till odlingslott ber vi dig att läsa noga våra stadgar och fundera över om det passar dina värderingar. Till exempel, vi förutse din engagemang på t.ex., gemensam uppstartsdag, årsmöte och städning för att kunna främja gemenskap. 

Dock är vi medvetna om att "gemenskap" behöver nödvändigtvis inte handla om att göra allt tillsammans. Du kanske föredrar att odla själv men vill ändå vistas i ett sammanhang där du känner tillhörighet i en större grupp. Du kanske tycker att det är underbart att sköta gemensamt yta (såsom gångar och kompost) tillsammans, men vill ändå ha en plats som du kan kalla för "min odling". Sådana tanke kan tillhör i vår förening! 

 

Du förväntas ändå att tillhör i en av smågrupperna. För dig fungerar denna grupp som stödgrupp. Detta är en grupp som du kan t.ex. lätt fråga att dela bevattningspass på semestertid. Åtminstone en av er förväntas ha koll på gemensam kommunikationskanal såsom WhatsApp och facebook i fall något viktigt måste förmedlas till alla medlemmar i föreningen (t.ex., "sjukdom utbrott!"). 

 

Du är också mycket välkommen att komma och delta i veckovis arbetspass och häng. 

Hur ska man ha koll på vad som odlades på var (med tanke på växelbruk och växtföljd) 

Du som frågar denna fråga har förmodligen gott erfarenhet och/eller utbildning inom odling och jordbruk. Att försöka odla effektivt och "rätt" är många som vill kunna. På "tillsammansodling" och vissa "smågrupp odling" planeras och dokumenteras vad som odlades på vilken mark så att det blir "rätt".  De information kan du hitta på denna webbsidan (t.ex., på sidan tillsammansodling). 

Vi kommer samtidigt behålla några mark till de som vill helst odla spontant. Det är för de som medvetet välja tillvägagångssätt som inte följer skriftlig planering. För sådana odlare är odling kan vara plats för avkoppling och kontemplation utan villkor. Eller hen vill kanske testa och lära sig genom att improvisera och experimentera

Vi ska ändå försöker ha koll på sakerna som invasiva arter, sjukdom och skadedjur som krävs gemensam ansträngning att få bort. I sådana fall används gemensam kommunikationskanal som facebookgrupp och WhatsApp grupp för att informera om detta till alla medlemmar inklusive spontan-odlarna. 

bottom of page